Успехът започва с това да обичаш работата си

Малко са хората (ако въобще ги има), които имат късмета, с първата позиция, която заемат, да попаднат на правилното място, на което искат да прекарат остатъка от живота си. Но дори и да имаш шанса да започнеш работата, за която винаги си мечтал, това не означава, че винаги ще мислиш така. С годините хората се променят, а с това и техните предпочитания и нужди.

Според агенцията по труда в САЩ (Department of Labor) средностатистическият човек заема 12 различни позиции до своята 50 годишнина, в опитите си да намери своето място (ако приемем, че човек започва работа на 20 години, докато все още е в университета, това означава, че средно на всеки две години и половина, хората започват на ново място).

Както всяко друго нещо в живота и промяната на работната позиция има своите положителни и негативни страни. Но кои са знаците, които трябва да ти подскажат, че вече е настъпил моментът, в който трябва да направиш някаква промяна?

Понеделник е най-лошият ден от седмицата

Ако късно Неделя вечер, не искаш да си лягаш, защото “Утре е Понеделник” и трябва да работиш отново… а рано сутринта на първия работен ден, започваш да отброяваш дните до уикенда – със сигурност трябва да ти говори, че нещо не е наред. 

Ако направиш съпоставка с други аспекти от живота ти, например ако правиш нещо, което ти е приятно и ти доставя удоволствие, то ти не искаш да приключва. Така е и с работата.

Не чувстваш, че по някакъв начин имаш принос към целия работен процес и оказваш някакво влияние

Задълженията ви не са се променили в продължение на месеци. Всеки ден изпълнявате идентични задачи, работите на автопилот и чакате да стане 18:00 часа, за да изключите лаптопа. 

Имате чувството, че имате талант и знания, които не се забелязват, и не можете да използвате по някакъв начин в практиката, с което да донесете бенефити и предимства на вашата компания или клиент. Кариерата ви трябва да ви изкара от зоната на комфорт, а не обратното.

Доброто заплащане вече не е достатъчен стимул

Със сигурност високото възнаграждение е нещо, което може да накара повечето от нас да се замислят и да сменят своя работодател. В много случаи компании предлагат възможност за по-добри доходи спрямо настоящите с 20-30%, а понякога дори двойно.

Но ако не си на правилното място и не правиш това, което те кара да се чувстваш значим, дори заплата, която покрива всички твои месечни разходи, включително и екзотични почивки, не е достатъчна, за да накара стрелката на часовника да се движи забързано, а не да имаш усещането, че времето прекарано в офиса е цяла вечност.

Оплаквате се от сегашната си позиция

Ако всеки път, когато се срещнете с ваши бивши колеги, които споделят своите положителни впечатления от новите позиции, които са заели, а в същото време вие се оплаквате, че на “старото място” всичко не просто е по старому, а дори ситуацията се е влошила, е категоричен знак, че вашето време при този работодател е изтекло и трябва да поемете в нова насока.

Ако нещата, които описахме по-горе не просто са ви накарали да се замислите, а сте се припознали в тях, това е категоричен признак, че трябва да продължите да търсите вашата мечтана работа. Но това определено не означава, че още утре трябва да подадете своето предизвестие, а по-скоро първоначално да анализирате сегашната си ситуация, да намерите какво ви прави щастливи и ви кара да се чувствате удовлетворени. И на база на това да започнете да търсите вашия нов път.